Welke Office 365 licentie past bij jouw organisatie? | Wortell
Sinds de familiereünie zijn Office 365 en Microsoft 365 niet langer gescheiden van tafel en bed. Onderstaand de nieuwe gezinssamenstelling.
Het komt vaak voor dat klanten mij vragen wat de verschillen zijn tussen alle verschillende licenties van Office 365 / Microsoft 365. Eerst en vooral is het belangrijk om deze twee families te onderscheiden; je hebt namelijk enerzijds ‘Office 365' en anderzijds ‘Microsoft 365’. We lijsten je de verschillen op.
De ‘Office 365 suite’ is een licentie die geschikt is voor organisaties die geen nood hebben aan specifieke functionaliteiten in de breedte van de werkplaats. Office 365 heeft een aantal functionaliteiten die jou quasi alles aanbieden om productief met toepassingen om te gaan binnen je organisatie. Binnen elke familie heb je bovendien ook nog eens een aantal varianten. Zo heb je binnen de Business familie: Office 365 Business Basic, Office 365 Business Standard, Office 365 Business Premium en Microsoft 365-apps. De Enterprise edities zijn : Office 365 Apps, Office 365 F1, F3, E1, E3 en E5.
Als we naar de overzichtspagina van Microsoft kijken, zien we de inbegrepen online diensten en office toepassingen per abonnementstype:
Microsoft 365 Business
Microsoft 365 Enterprise
Doorgaans gaan we er van uit dat indien jouw organisatie minder dan 300 werknemers telt, je eerst een keuze zal moeten maken tussen de Business en Enterprise Office Plans.
Office 365 Enterprise en Business plannen: de verschillen
Zowel de Office 365 Business plannen als Enterprise plannen zijn beschikbaar voor organisaties die minder dan 300 werknemers tellen. Office 365 Businessplannen zijn voornamelijk samengesteld voor kleine bedrijven die misschien niet alle toeters en bellen nodig hebben die Office 365 hen biedt.
Overweeg je om met een Business of Enterprise optie te werken? We lijstten alvast enkele belangrijke functies op die eigen zijn aan Office 365 Enterprise abonnementen:
- Skype for Business Cloud (nu Microsoft Teams) PBX- en PSTN-conferencing (PSTN bellen is beschikbaar als een add-on in E3 of standaard met E5)
- Geavanceerde informatiebeveiliging
- Advanced Threat Protection
- Active Directory-integratie
- Power BI
- Delve Analytics
- Litigation Hold
- Onbeperkte archief- en mailopslag
- Enterprise app beheer
Verder dien je er nog rekening mee te houden dat enterprise plannen uitsluitend beschikbaar zijn als een eenjarige verbintenis. Business plannen zijn daarentegen maandelijks beschikbaar (voor een iets hogere prijs per gebruiker) alsook in jaarlijkse abonnementen.
Uiteraard zullen per organisatie sommige verschillen zwaarder doorwegen dan andere. Maar een aantal zaken hebben de meeste organisaties met mekaar gemeen:
Virtualization rights
Binnen Office 365 Business Premium is het niet mogelijk om de Office installatie te gebruiken in een gevirtualiseerde werkplekomgeving zoals een VDI (virtual desktop infrastructure) of SBC (server based computing). Indien je toch Office 365 wenst te kunnen gebruiken in een gevirtualiseerde omgeving, dan is Office 365 ProPlus een goede oplossing. Terwijl er bij de Business Premium editie een gebruikslimiet bestaat van 5 computers, is dit bij de ProPlus editie niet het geval. Bij Office 365 ProPlus wordt er per VDI/SBC een sessie geactiveerd.
Group policy support
Je kunt Office 365 Business Premium niet beheren met gebruik van ‘group policies’. Je kan dus binnen het domein geen controle krijgen over zaken zoals de locatie van gedeelde sjablonen, update opties, beveiligingsinstellingen en mogelijkheden zoals het vooraf instellen van gebruikersvoorkeuren.
Licenties voor on-premises services
Elke gebruiker die een Office 365 E3 licentie heeft, mag met deze licentie zowel Exchange Online als een lokale Exchange server hebben. Daarnaast kan je gebruik maken van SharePoint Online of je kan ook een lokale SharePoint server benaderen. Dit allemaal met één Office 365 E3 licentie. Er hoeven dus geen dubbele licenties aangeschaft te worden. Voor Office 365 Business Premium echter, is dit niet het geval. Hier mogen gebruikers alléén de online diensten gebruiken.
Wat is in elk Office 365 bedrijfsplan inbegrepen?
We hebben reeds de belangrijkste verschillen voor jou op een rijtje gezet. Je kan je keuze voor een bepaalde licentie nu dus best wel beargumenteren. Ben je er toch nog niet uit? We geven jou graag nog een aantal andere verschillen mee die voor jou van belang kunnen zijn.
Zo is er bijvoorbeeld nog een technisch verschil bij het gebruik van Office 365 E3. Hier kan je namelijk ongelimiteerd ‘Online Archiving’ gebruiken, buiten de limiet om van 50GB op de mailbox die beide edities kennen. ‘Online Archiving’ is enorm handig als je bijvoorbeeld op een eenvoudige en snelle manier oude mails wil opzoeken want ze worden namelijk voor je opgeslagen.
Had je trouwens al iets vernomen over het nieuwe Enterprise F3 licentie pakket voor eerstelijnsmedewerkers? Office 365 maakt het gemakkelijk voor hen om te communiceren, hun werk te beheren, hun vaardigheden te verbeteren, en ideeën en kennis uit te wisselen. Zo kan je onder andere dienstroosters publiceren waarop medewerkers verlof kunnen aanvragen of diensten kunnen ruilen met de nieuwe Microsoft Teams app.
Tot slot krijg je hieronder nog een overzicht van alle verschillende Office 365 licenties en hun verschillen:
Welke licentie past dan het beste bij mijn organisatie?
Uiteraard is elke organisatie verschillend en moet er eerst goed nagedacht worden over de keuze voor een passend concept en de bijbehorende producten. Wortell heeft daarin de juiste expertise om organisaties te ondersteunen en te begeleiden. Dankzij ons partnership met Microsoft waarbij we zowel partner seller zijn als Cloud Operating System Network partner, volgen we de laatste nieuwe trends en features op voor onze klanten.
Bovendien kan Wortell, als Cloud Solution Provider van Microsoft, deze Cloud licenties aan zeer interessante condities aanbieden én volgens het principe ‘pay-as-you-g( r )o( w )’. Je betaalt dus volgens je gebruik.
Wortell en haar ecosysteem aan partners bundelt alle kennis en expertise om een end-to-end oplossing voor alle klanten te verzorgen.
Zo biedt Wortell zowel eindgebruiker support als infrastructuursupport en gelooft ze sterk in het opbouwen en aanwenden van synergiën en end-to-end processen. Wortell ontzorgt jou van operationele IT zodat je je in alle rust kan focussen op jouw core business. De transparantie, schaalbaarheid, budgetteerbaarheid en continuïteit/kwaliteit qua dienstverlening krijg je er allemaal zo bij.