Vlaamse gemeenten gaan voor digitaal
Wij bij Wortell Belgium werken met heel wat gemeenten en openbare diensten samen. Die gemeenten worden wel eens een beetje lacherig als log en stug omschreven. Niets is minder waar! Vlaamse gemeenten zijn actief bezig met de digitalisering van hun dienstverlening en processen. Hierdoor kunnen ze efficiënter werken, kosten besparen en de tevredenheid van de burgers verhogen. Een mooi voorbeeld hiervan is dat 61 gemeenten groen licht kregen voor een subsidie van Vlaanderen in het kader van het project "Gemeente zonder gemeentehuis".
Burgers en ondernemers willen namelijk een gemeente die de klok rond bereikbaar is. Een gemeente waar ze met een klik op de muis hun dossier kunnen inkijken en transacties uitvoeren. Waar ze een persoonlijk gesprek kunnen voeren via videochat. Zonder verplaatsing, zonder tijdverlies, zonder gedoe. Maar waar ze ook altijd welkom zijn op het gemeentehuis als ze dat wensen. Digitalisering biedt ook nieuwe mogelijkheden voor samenwerking tussen gemeenten, zoals het delen van gegevens en expertise.
Digitalisering van openbare besturen
Digitalisering komt niet zonder uitdagingen. Gemeenten moeten bijvoorbeeld investeren in de juiste technologieën en de interne processen aanpassen om effectief om te schakelen. Bovendien moeten ze ook aandacht besteden aan de beveiliging van gegevens en de privacy van hun burgers. Hier komen onze changemanagers in beeld. Hoe gaan zij, samen met de gemeenten, aan de slag?
Wortell's adoptie aanpak
Als gemeente een compleet nieuwe manier van werken introduceren is een gigantische verandering die niet onderschat mag worden. Het heeft véél impact. Op de medewerkers, maar ook op ons, de burgers.
Het is geen "zij tegen ons" verhaal meer! ALLE gemeenten waar Wortell al mee samengewerkt heeft, zetten hun klanten, de inwoners, op de eerste plaats. Ze doen dit gelukkig niet zonder hun eigen medewerkers te betrekken en deze daardoor op een gedeelde eerste plaats te zetten.
Daarom starten wij bij onze klanten een ACM track op. ACM staat voor Adoptie & Change Management. Samen met een team vanuit de gemeente pakken we de verandering gestructureerd aan. Uiteraard zit er het gevreesde stukje theorie over de methodiek bij, maar vanaf sessie 1 gaan we meteen aan de slag.
We meten hoe klaar de gemeente is voor de verandering en bezorgen hen hier ook de resultaten van. Deze meting doen we doorheen het project verschillende keren zodat we de vinger aan de pols houden en kunnen bijsturen waar nodig.
In de daaropvolgende weken zoeken we naar verschillende manieren hoe we de verandering het beste kunnen doen landen. We luisteren naar de medewerkers en leidinggevenden en coachen waar nodig is. Er worden verschillende plannen opgesteld.
Het leuke is dat het veranderteam dankzij deze plannen de verandertechnieken leert en deze op alle volgende veranderingen kan toepassen. Ons streven is namelijk niet een vluchtige passage te doen bij onze gemeenten maar hen te begeleiden op hun tempo en hen zoveel mogelijk kennis bij te brengen waar ze ook in de toekomst mee aan de slag kunnen.