Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

Security een mysterieuze ‘black box’? Bij Wortell krijg je transparantie

In de wereld van cybersecurity is transparantie vaak een complex begrip. Organisaties willen duidelijkheid over de maatregelen die hun (security) partners voor hun nemen, maar er zijn grenzen aan hoeveel inzicht er gedeeld kan worden zonder de digitale veiligheid in gevaar te brengen. Dit spanningsveld tussen transparantie en digitale veiligheid roept belangrijke vragen op: Hoe krijg je inzicht en vertrouwen zónder dat cybercriminelen onbedoeld toegang krijgen tot kritieke informatie?

Transparantie betekent niet dat alle details van security maatregelen openbaar worden gemaakt. Het is vooral een kwestie van openheid naar jouw organisatie: duidelijk communiceren over processen, risico’s en acties, zodat jij wat er gebeurt en waarom. Tegelijkertijd vereist transparantie in cybersecurity ook een afweging. Cruciale details die kwetsbaarheden kunnen blootleggen, moeten zorgvuldig beschermd worden. 

De betekenis van transparantie in cybersecurity 

Transparantie kan worden gedefinieerd als het bieden van inzicht en openheid, met als doel vertrouwen op te bouwen. Transparantie binnen cybersecurity betekent dat jouw organisatie inzicht krijgt in hoe dreigingen worden gedetecteerd en gemitigeerd. Maar transparantie moet altijd gepaard gaan met discretie. Het is niet de bedoeling dat cybercriminelen een volledig beeld krijgen van de toegepaste maatregelen, omdat dit juist risico’s kan creëren. 

Dit evenwicht is vergelijkbaar met een luchthaven: reizigers zien beveiligingsmaatregelen zoals controles en beveiligers, wat hen een gevoel van veiligheid geeft. Tegelijkertijd zijn de achterliggende processen en protocollen niet publiekelijk bekend, om misbruik te voorkomen. Deze balans tussen zichtbaarheid en bescherming is ook in cybersecurity cruciaal. 

Next level beveiliging

Managed eXtended Detection and Response

Cybersecurity als next level beveiliging tegen alle bedreigingen van binnen- en buitenaf.

Hoe transparantie en veiligheid samengaan 

Om inzicht en controle te bieden helpen online portalen waarin jij de activiteiten van jouw (security)partner kan volgen. Zo’n systeem kan inzicht bieden in: 

  • Welke dreigingen worden gedetecteerd en hoe daarop wordt gereageerd. 

  • Welke maatregelen zijn genomen om risico’s te mitigeren. 

  • Hoe deze maatregelen bijdragen aan compliance met regelgeving zoals NEN7510 en NIS2

Een goede transparante aanpak beperkt zich tot de informatie die nodig is om vertrouwen en overzicht te bieden, zonder specifieke technische details vrij te geven die een risico kunnen vormen. 

Transparantie als onderdeel van de samenwerking 

Transparantie is meer dan alleen rapporteren; het vraagt ook om een open dialoog. Denk hierbij aan het organiseren van user groups, waarin je kunt aangeven welke informatie je nodig hebt om beter inzicht te krijgen in de beveiligingsprocessen. Daarnaast zijn bezoeken aan een Cyber Defense Center (CDC) een waardevolle manier om inzicht te krijgen in hoe specialisten te werk gaan, zonder dat gevoelige informatie wordt gedeeld. Het helpt dan zeer dat dit Cyber Defense Center (CDC) gemakkelijk te bezoeken is, doordat het in Nederland is.  

Cyber Defense Center

Bezoek ons CDC

Terwijl reguliere SOC's zich vaak beperken tot monitoring en detectie, gaat het Wortell CDC verder. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Kom langs en ervaar!

Een balans tussen openheid en bescherming 

De vraag naar transparantie in cybersecurity zal de komende jaren alleen maar toenemen. Organisaties willen meer inzicht in de activiteiten van hun (security)partners, niet alleen om vertrouwen te krijgen, maar ook om te voldoen aan steeds strengere regelgeving. Tegelijkertijd blijft de balans tussen openheid en bescherming essentieel: transparantie moet nooit een risico vormen voor de digitale veiligheid. 

Door transparantie op de juiste manier in te richten, met openheid naar klanten en discretie ten aanzien van concrete security maatregelen, kan cybersecurity bijdragen aan vertrouwen, controle en een sterke samenwerking. 

Ben je momenteel MxDR gebruiker? Dan kun je ook eens aanschuiven bij onze user groups. Jaarlijks organiseren wij diverse van deze bijeenkomsten, waarin je kunt aangeven welke ontwikkelingen jij graag nog zouden zien. Hier komen ideeen uit naar voren die we voor onze MxDR gebruikers kunnen toevoegen aan de dienstverlening. 

Op deze manier is ons online klantenportaal tot stand gekomen. Zo heb jij 24/7 inzicht in welke dreigingen wij detecteren binnen jouw omgeving en heb je inzicht in waarom welke maatregelen zijn genomen.  

Ben je klaar met de ‘black-box-gedachte’? En spreekt onze transparante securityaanpak jou aan? Plan gerust een afspraak met ons in. We bespreken de mogelijkheden graag met je. 

Onze auteur

Dennis de Hoog