Me, Myself and AI – Andries den Haan
In deze blogpost vertelt Andries den Haan - Solution Architect bij Wortell - over de meerwaarde die Microsoft 365 Copilot voor organisaties biedt en hoe je het maximale haalt uit deze investering.
Maandagavond! Tijd voor de sportschool…en de keynote voor de eerste OpenAI DevDay. Ik heb mezelf geïnstalleerd op de crosstrainer, telefoonscherm tactisch geplaatst, Airpods in en kijken maar tijdens het bewegen.
Ik kijk aandachtig naar de innovaties die worden aangekondigd. GPT ontwikkelt zich zo snel in een zo korte periode. Indrukwekkend! Een overzicht van die ontwikkelingen staan op het OpenAI Blog.
Het geeft mij dezelfde soort kriebels die ik ook had bij de introductie van Office 365 in 2011. Er is echt iets bijzonders aan het gebeuren en dit gebeurt met hoge snelheid. Het is een spannende en leerzame periode.
Topje van de ijsberg
En begin november is dan ook Microsoft 365 Copilot beschikbaar gekomen. Als partner van Microsoft konden we dit al vroegtijdig gebruiken om ons voor te bereiden op hoe we klanten kunnen helpen met het optimale gebruik van deze nieuwe functionaliteit.
In het begin ervaarde ik met Microsoft 365 Copilot (en ook ChatGPT indertijd) nog best wel wat kleine bugs, maar het wordt met de dag krachtiger. Ik leer ook steeds beter prompts te formuleren om duidelijk te maken waar ik naar op zoek ben.
En als ik de snelheid van de doorontwikkeling van GPT zie, dan zal Copilot alleen maar krachtiger worden door tekst, beeld en spraak te combineren in de context van mijn werk.
Wat me enorm aanspreekt aan Microsoft 365 Copilot is de integratie met de Microsoft 365 Graph voor inhoud en context en het gebruik van Copilot in de applicaties waar ik op dat moment mee bezig ben. En super awesome! It’s pluggable. Er zijn mogelijkheden om via bijvoorbeeld Microsoft Search data van bedrijfssystemen beschikbaar te maken voor Copilot.
Informatie op orde
Vanuit mijn rol als solution architect houd ik me veel bezig met vraagstukken rondom het organiseren en beheren van informatie in organisaties. Wat daarbij altijd belangrijk blijkt, is hoe een organisatie omgaat met de informatie in Microsoft 365. Onderwerpen als governance, compliance en beveiliging spelen daarbij de boventoon. Redundante, verouderde en triviale documenten voorkomen is altijd het credo geweest, maar ook één van de grootste uitdagingen.
Hierdoor spelen er bijvoorbeeld risico’s dat besluiten worden genomen op basis van onjuiste informatie die vanuit zoekresultaten naar boven komen. Of dat er onbedoeld toegang is tot gevoelige data die eigenlijk enkel voor een specifieke doelgroep toegankelijk zou moeten zijn.
Op zich niets nieuws. Dit speelde al sinds SharePoint een succes werd binnen organisaties. En het speelt nog steeds. Het verschil is nu dat Microsoft 365 Copilot zich (deels) baseert op de informatie in een organisatie.
Als die informatie onjuist, verouderd of onbedoeld toegankelijk is, dan worden de eerdergenoemde risico’s realiteit. Ik stel mij zelf gerust dat we vanuit Wortell al jarenlange ervaring hebben op het gebied van informatie management welke met de komst van Copilot weer een nieuwe context erbij krijgt. Zelf heb ik een focus op datamigraties naar Microsoft 365 en daar zie ik een momentum om informatie op orde te krijgen.
De juiste vragen stellen
De meerwaarde van tools als Microsoft 365 Copilot wordt groter, naarmate er betere vragen gesteld worden. Het meegeven van context, aanvullende instructies en eventueel restricties voor het resultaat. We zullen door deze technologische ontwikkeling moeten investeren in steeds beter kunnen stellen van de juiste vraag, om daarmee het gewenste resultaat te krijgen.
Ongeduldig wachten op de volgende iteratie
Als regelrechte technologie-addict, kan ik niet wachten hoe Copilot zich verder gaat ontwikkelen. Ik zie in dit in de slipstream van de ontwikkelingen van OpenAI.
In de keynote van de DevDay zag ik bijvoorbeeld al dat de capaciteit van een prompt significant groter gaat worden. Dan denk ik aan toekomstige mogelijkheden om bijvoorbeeld grote datasets in Microsoft Excel te analyseren.
Nu is dit beperkt tot 150.000 cellen. Als deze capaciteit ook wordt uitgebreid, dan gaat dit voor bijvoorbeeld de analyse van fileshare data heel veel productiviteitswinst opleveren.
Waar ik ook, met enig ongeduld, op zit te wachten…slimmere spraakassistenten die veel krachtiger kunnen worden dan ze nu zijn en daarmee een veel belangrijkere rol gaan spelen in organisaties en het persoonlijke leven.
Neem deel aan de Copilot workshop in Gent
Maak je klaar om de kracht van Microsoft Copilot te ontketenen en je workflow naar een hoger niveau te tillen!