Digitale fitheid voor vlottere change management
Succesvolle change staat en valt met de adoptie van je medewerkers. Wanneer zij niet leren omgaan met de nieuwe technologie of manier van werken, blijven beoogde voordelen zoals procesverbetering en efficiëntie uit. Frustratie is de enige verandering die plaatsvindt. Maar niet als je inzet op digitale fitheid!
Wat je moet weten over digitale fitheid
Digitale fitheid verwijst naar de bekwaamheid om goed gebruik te maken van digitale technologieën. Daarvoor hebben de mensen in je organisatie een aantal digitale vaardigheden nodig. Denk aan het gebruik van tools, maar ook aan het begrip van online veiligheid, privacy en bijvoorbeeld het vermogen om technologie in te zetten voor een slimmere manier van werken en algemene groei.
Waarom dit zo belangrijk is? Digitale technologieën evolueren razendsnel en hebben ook in jouw organisatie een grote impact. Change is de enige constante geworden! Door de digitale fitheid van jou en je medewerkers te vergroten, ben je beter voorbereid op de vele veranderingen die de toekomst in petto heeft.
Change Management brochure
Welke voordelen biedt die ‘digitale fitness’ of 'digitale fitheid' aan?
Sommige organisaties beschouwen digitale fitness als een leuk extraatje. Niets is minder waar! Verbeterde digitale vaardigheden dragen bij aan de snellere adoptie van change en concurrentievermogen:
-
Verbeterde productiviteit: mensen werken efficiënter als ze weten hoe ze moeten omgaan met die geweldige tools. Daar wil je als organisatie natuurlijk graag in ondersteunen. Want tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten!
-
Tijdsbesparing: je krijgt meer gedaan met minder medewerkers. Zo kunnen ze hun tijd investeren in hun meest relevante kerntaken.
-
Groter probleemoplossend vermogen: digitaal fitte medewerkers identificeren sneller problemen die zich voordoen bij het gebruik van technologie. En ze lossen die ook gemakkelijker op!
In drie stappen naar betere digitale vaardigheden
Digitale fitheid vraagt een mensgerichte aanpak, die in de praktijk meestal uit drie stappen bestaat:
-
Bewustwording en evaluatie: het begint allemaal met het creëren van bewustzijn rond het belang van digitale fitheid binnen de organisatie. Identificeer de huidige digitale vaardigheden en beoordeel de sterke en zwakke punten om een basislijn te creëren.
-
Training en educatie: investeer in digitale trainingsprogramma's en educatieve middelen om de digitale vaardigheden van medewerkers te verbeteren. Bied trainingen aan op gebieden zoals cybersecurity, data-analyse en digitale communicatie.
-
Cultuur van digitale fitheid: even belangrijk is een cultuur waarin digitale fitheid wordt gestimuleerd en gewaardeerd. Moedig medewerkers aan om hun digitale vaardigheden voortdurend aan te scherpen. Bied ook voldoende ruimte voor experimenteren.