Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

De zorg innoveert: Bouw een veilige en flexibele cloud

De kansen en uitdagingen van cloud technologie binnen de zorg

In de snel evoluerende wereld van de gezondheidszorg is het waarborgen van de veiligheid van patiëntgegevens en medische systemen van levensbelang. Gedreven door de noodzaak om efficiënter te werken, kosten te besparen en te voldoen aan strengere regelgeving rondom gegevensbeveiliging en privacy, is de adoptie van cloudtechnologieën binnen de zorgsector de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Volgens Gartner heeft 76% van de mondiale healthcare-beslissers wereldwijd in 2024 al in meer of mindere mate cloud-platforms geadopteerd voor toepassing in behandeling, werkprocessen of onderzoek. Die 76 procent betekent een verdubbeling ten opzichte van 2023. Echter, met deze adoptie komen er ook nieuwe vraagstukken en uitdagingen op het gebied van digitale veiligheid.  

In dit blog bespreken wij de kansen en uitdagingen van cloud technologie binnen de zorg en hoe het continue monitoren van digitale middelen de kans op kwetsbaarheden, misconfiguraties en security incidenten actief èn aantoonbaar terugdringt.

Veilige en flexibele cloud

Krijg inzicht in de belangrijkste aandachtspunten voor jouw zorginstelling in de cloud.

De kansen en uitdagingen van cloudtechnologie binnen de zorg 

Cloudtechnologie biedt tal van voordelen voor zorginstellingen, zoals verbeterde toegankelijkheid, schaalbaarheid en kostenefficiëntie. Cloudplatformen bieden de mogelijkheid om snel op te schalen zonder aanzienlijke investeringen in hardware. Dit is belangrijk voor zorginstellingen die variërende vraag naar zorgdiensten ervaren of behoefte hebben aan snelle rekenkracht voor specifieke onderzoeken. Daarnaast vergroten cloudgebaseerde telemedicine-oplossingen de toegankelijkheid van zorg en dragen ze bij aan het verlagen van operationele kosten. Patiënten en cliënten hoeven immers minder vaak fysiek naar zorgverleners te reizen, wat zowel tijd als geld bespaart. De integratie van telemedicine in elektronische patiënten- en cliënten dossiers maakt het mogelijk virtuele consulten en remote monitoring naadloos in de dagelijkse zorgpraktijk te verweven. 

Cloudplatformen voorzien in geavanceerde mogelijkheden om grote hoeveelheden data, zoals patiëntgegevens, te verwerken, correleren en trends te identificeren. Dit ondersteunt bijvoorbeeld de ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelplannen en draagt bij aan de verbetering van de algehele zorgkwaliteit. Daarnaast beschikken cloudplatformen vaak over geavanceerde security maatregelen tegen externe aanvallen en interne risico's, zoals datalekken en ongeoorloofd inzien van gevoelige informatie.   

Echter, de toenemende adoptie van cloudtechnologieën brengt ook nieuwe aandachtspunten met zich mee. Zorginstellingen dienen te voldoen aan wet- en regelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de (aankomende) Cyberbeveiligingswet en sectorale richtlijnen zoals de NEN 7510 en NEN 75135. Ook blijft de zorgsector een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen, met ransomware-aanvallen en diefstal van data als grootste risico's. Het beschermen van gevoelige patiëntgegevens en het waarborgen van de continuïteit van zorgprocessen blijft cruciaal. 

Wim Hafkamp, directeur van Z-CERT
Zorginstanties moeten in actie komen om hun digitale weerbaarheid te verbeteren. “Zorginstellingen zijn zich vaak onvoldoende bewust dat het naar de cloud brengen van applicaties kan leiden tot extra risico’s voor de beschikbaarheid van zorgprocessen. Maak hier dus goede afspraken over met de leverancier en zorg ervoor dat de afgesproken beveiligingsmaatregelen ook worden getest.”

Het aantoonbaar terugdringen van risico’s van cloudtechnologie  

Naast het borgen van de alom bekende security basis maatregelen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, Multi-Factor Authenticatie (MFA), data encryptie, patch management, security awareness, helpen Microsoft Defender for Cloud in combinatie met Microsoft Sentinel en Wortell’s 24/7 Managed Extended Detection and Response (MxDR) dienst, zorginstellingen om hun Cloud Security proactief te benaderen.  

Deze combinatie biedt namelijk bescherming tegen aanvallen van buitenaf (bijvoorbeeld ransomeware) en het beteugelen van interne risico's, zoals datalekken en ongeoorloofd inzien van gevoelige patiënten of cliënt informatie. Deze combinatie identificeert en reageert snel op kwetsbaarheden, misconfiguraties, verouderde software, phishing aanvallen, data exfiltratie en malware installaties binnen uw cloud infrastructuur.   

Next level beveiliging

Managed eXtended Detection and Response

Cybersecurity als next level beveiliging tegen alle bedreigingen van binnen- en buitenaf.

Vroeg identificeren in de aanvalsketen

Wortell's 24/7 Managed Extended Detection and Response (MxDR) heeft via Microsoft Defender XDR, Defender for Cloud, en Microsoft Sentinel, ‘ogen en oren’ in alle 14 fases die een aanvaller over het algemeen doorloopt om uiteindelijk gevoelige data van zorgorganisaties te bemachtigen.  

Het vroegtijdig identificeren van pogingen tot een cyberaanval kan worden vergeleken met een triagesysteem bij de spoedeisende hulp. Net zoals triageverpleegkundigen patiënten snel kunnen beoordelen en prioriteren op basis van de ernst van hun aandoeningen, detecteren en beoordeelt onze 24/7 MxDR dienst vroegtijdig verdachte activiteiten en potentiële bedreigingen gericht op uw zorginstelling. Deze vroege identificatie stelt ons 24/7 Cyber Defense Center (CDC) in staat om snel in te grijpen en de juiste maatregelen te nemen voordat de dreiging zich verspreidt en schade aanricht aan zorg systemen en patiëntgegevens.  

Een veilige toekomst voor de zorg 

Het gebruik van cloudtechnologieën biedt zorginstellingen de mogelijkheid om efficiënter te werken en de kwaliteit van zorg aanzienlijk te verbeteren. Deze nieuwe technologieën brengen echter ook uitdagingen met zich mee, zoals cybercriminaliteit en naleving van wet- en regelgeving. Het is daarom belangrijk om alle mogelijkheden op een verantwoorde wijze te benutten. Flexibiliteit en veiligheid kunnen hierbij hand in hand gaan. Security basismaatregelen, samen met moderne bescherming zoals Microsoft Defender for Cloud, Microsoft Sentinel en Wortell’s 24/7 MxDR-dienst, evenals samenwerken met een betrouwbare partners in de zorgsector, helpen zorgorganisaties ondersteunen in de bescherming van patiënt-/cliëntgegevens en medische systemen. 

MxDR voor de zorgsector

Preferred Z-CERT partner

Ontdek MXDR van Wortell, de door Z-CERT geselecteerde monitoring- en detectieoplossing voor zorgorganisaties.
Case study

Joris Zorg.

Er was eens een hack… en ze leefden nog lang en beveiligd. Het klinkt als een sprookje, dat goed past bij ouderenzorgorganisatie Joris Zorg. Ontdek wat MxDR betekent voor Joris Zorg. 
Cybersecurity

Duurzaam security programma

Doorloop de 5 cruciale fases voor het opzetten van een duurzaam security programma. 
Onze auteur

Dennis de Hoog