De hybride werkplek, werkt die voor iedereen?
Nu het thuiswerken niet meer verplicht is, stellen we ons de vraag: keren we massaal terug naar de werkplek, werken we vanop afstand of combineren we de twee? Het verbaast niemand dat hybride werken na de coronapandemie een blijver is. Organisaties bleken zich onder druk van de lockdowns snel aan te kunnen passen. En hoewel de productiviteit steeg, leverde het ook problemen op. Want deze nieuwe manier van werken ontwikkelt zich helaas niet vanzelf.
We deden daarom uitgebreid onderzoek naar de huidige trends rondom hybride werken in uiteenlopende sectoren. We zetten hieronder de algemene trends op een rij!
De voordelen van hybride werken
Veel onderzoeken tonen de voordelen van werken op afstand zwart op wit: minder reistijd, een betere concentratie en een verhoogde productiviteit. Ook het beter combineren van werk en privé is een voordeel. Het kan zelfs burn-out-klachten helpen voorkomen en werkgeluk laten toenemen. Daarnaast zijn hybride werkers in het algemeen optimistischer en gemotiveerder. Belgen blijken na Nederlanders het meest tevreden over hun werk, mede dankzij de mogelijkheden van telewerk.
Strategische pijlers voor een duurzaam hybride werken beleid
Hybride werken is een blijver. Het is hoog tijd om de balans op te maken en duidelijke afspraken, goede technische randvoorwaarden en een hernieuwde, future proof visie op (werk)geverschap voorop te stellen.
Weet je niet waar te beginnen? We geven je graag zicht op een helder strategisch kader in ons webinar op 21 juni.
Hybride werkt niet altijd
Toch zijn er ook keerzijden. Thuiswerken blijkt niet voor iedereen een even goede fit: sommige medewerkers hebben geen goede thuiswerkplek, missen interactie met collega’s en vergeten pauzes te nemen. Daarnaast zitten ze de hele dag, werken ze te lang door en praten ze alleen maar over werk. Bepaalde medewerkers raken zelfs geïsoleerd en verdwijnen uit het zicht van de organisatie. Op die manier vereenzamen collega’s en mist het bedrijf waardevolle input van hen. Het gebrek aan fysieke bijeenkomsten speelt een even belangrijke rol: ontmoetingen zorgen voor meer werkplezier, innovatie en een hechte bedrijfscultuur.
Weer volledig terug op kantoor werken? Liever niet!
De voordelen van hybride werken wegen voor de meeste medewerkers op tegen de nadelen. Daarom wil tegenwoordig zes op tien Belgen twee dagen per week blijven telewerken. Negen op tien wil wekelijks zelfs één tot drie dagen van thuis werken. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat één op drie Belgen flexibiliteit in de top drie van redenen zet om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Telewerk is dus een must als je het schaarse talent wil aantrekken en behouden.
Niet elke sector omarmt het hybride werkmodel even sterk
Uit ons hybride werken trendrapport, het resultaat van uitgebreid onderzoek en gesprekken met experts uit verschillende sectoren, blijkt dat niet elke sector hybride werken even realistisch acht. Vaak is er nood aan een cultuuromslag waar het management zich sterk achter dient te scharen willen ze niet terug hervallen in oude patronen.
De hybride werkplek - werkt die voor iedereen?
We analyseerden recent - samen met experts uit verschillende sectoren in België én Nederland – de ontwikkelingen op het gebied van hybride werken.
In het trendrapport stellen we je enkele algemene en sectorspecifieke trends voor (zorg, overheid, onderwijs, zakelijke dienstverlening, industrie), en geven we je de nodige technische en organisatorische handvatten voor een succesvolle uitrol.