Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
#1 Microsoft partner van NL
Console Werken bij

De evolutie van de CIO en CISO in de digitale transformatie

Kennis
Dennis de Hoog
1-10-2024
In de afgelopen tien jaar heeft de digitale transformatie de verantwoordelijkheden van de Chief Information Officer (CIO) en de Chief Information Security Officer (CISO) aanzienlijk veranderd. Waar de rol van de CIO vroeger vooral gericht was op het aansturen van ICT-personeel en het waarborgen van een goede bezetting, wordt nu verwacht dat zij de digitale transformatie leiden, nieuwe technologieën implementeren en innovatie bevorderen. 

De strategische rol van de CIO 

De rol van de CIO is nu veel strategischer geworden. CIO’s zijn steeds vaker betrokken bij strategische besluitvorming op het hoogste niveau en werken nauw samen met andere C-level executives om technologie te verbinden aan de doelstellingen van de organisatie. Steeds meer organisaties zien data tegenwoordig als een strategisch bedrijfsmiddel en de CISO is verantwoordelijk voor het maximaal benutten van het potentieel van data, wat vaak niet gaat om de data zelf, maar om het doelgericht gebruiken van data om efficiënter, effectiever en innovatiever te zijn dan anderen. Ondanks deze strategische rol moet de CIO ook in verbinding blijven met gebruikers om hun behoeftes en wensen te begrijpen en de juiste toepassingen te implementeren. 

De verantwoordelijkheden van de CISO 

De hoofdverantwoordelijkheid voor cybersecurity ligt doorgaans bij de CISO, hoewel de CIO ook een essentiële rol speelt in het algehele beheer van de IT-infrastructuur. De rol van de CISO is geëvolueerd van het beheren van operationele beveiliging naar het ontwikkelen en implementeren van een uitgebreide cybersecurity-strategie. Van de CISO wordt ook verwacht dat zij bij hun risicomanagement niet alleen kijken naar technische factoren, maar ook naar organisatorische en menselijke factoren. Daarnaast is de CISO verantwoordelijk voor het voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving. 

Cyberpraat
Podcast Cyberpraat

De evolutie van de CISO en CIO

Luister in de vierde aflevering van de podcast Cyberpraat naar 'De evolutie van de CISO en CIO 'Van beveiliging naar strategische sleutelfiguren'. 

De uitdagingen voor CIO’s en CISO’s 

Ondanks hun belangrijke rollen, staan zowel de CIO als de CISO voor aanzienlijke uitdagingen. De CIO worstelt vaak met het balanceren van IT-budgetten, het doorvoeren van digitale transformaties en het aantrekken en behouden van gekwalificeerd IT-personeel. De CISO heeft te maken met de complexiteit van steeds veranderende cyberdreigingen en het rechtvaardigen van de kosten van cybersecurity-maatregelen. Het overtuigen van de directie van de noodzaak van een robuuste cyberstrategie kan moeilijk zijn, vooral als er geen recente incidenten zijn geweest. 

De bewustwording op bestuurlijk niveau 

Een van de grootste uitdagingen voor zowel de CIO als de CISO is het vergroten van de bewustwording op bestuurlijk niveau wanneer het gaat om security en compliance. Een optimistische verklaring hiervan zou kunnen zijn dat bestuurders vaak hun IT-afdeling vertrouwen om alle facetten van cybersecurity en naleving te beheren. Dit kan echter resulteren in een gebrek aan betrokkenheid en verantwoordelijkheid op bestuursniveau. Veel bestuurders hebben een achtergrond in bedrijfskunde of financiën en missen vaak de technische kennis die vereist is om de complexiteit van cybersecurity en compliance te begrijpen. Dit kan resulteren in onderschatting van risico's en verantwoordelijkheden. Het is essentieel dat bestuurders zich bewust worden van hun cruciale rol en de bijbehorende aansprakelijkheid op het gebied van security en compliance. 

Strategieën voor verhoogde bewustwording

Er zijn verschillende manieren om de bewustwording op bestuurlijk niveau te vergroten.

  1. Ten eerste, het organiseren van gerichte trainingen en workshops is essentieel om bestuurders op de hoogte te houden van de nieuwste dreigingen, regelgeving en best practices in cybersecurity en compliance.
  2. Ten tweede, het betrekken van bestuurders bij simulaties en oefeningen, zoals een TableTop waar een cyberaanval wordt gesimuleerd, kan helpen om de ernst van de situatie beter te begrijpen.
  3. Ten derde, het betrekken van bestuurders bij de respons op security incidenten kan hen helpen de noodzaak van security maatregelen beter in te zien.
  4. Tot slot, het inschakelen van externe experts en consultants kan helpen om bestuurders te adviseren over de beste strategieën en maatregelen. 

Concluderend 

De rollen van de CIO en CISO zijn geëvolueerd van puur operationele functies naar strategische partners binnen de organisatie. Beide rollen zijn nu cruciaal voor het succes van digitale transformatie en het waarborgen van cybersecurity en compliance. Het is belangrijk dat zowel de CIO als de CISO blijven werken aan het vergroten van de bewustwording op bestuurlijk niveau en het implementeren van effectieve strategieën om de uitdagingen van de moderne digitale wereld het hoofd te bieden. 

Praktijk case

Versterking van crisismanagement bij cyberincidenten

Het toewijdingsniveau van Brunel op het gebied van cyberweerbaarheid, gedemonstreerd door hun samenwerking met Wortell en de succesvolle uitvoering van de Table top-oefening, heeft hen gepositioneerd als een vooruitstrevende organisatie die klaar is om de uitdagingen van een steeds meer gedigitaliseerde wereld aan te gaan. 

Contact

Hulp nodig bij het nemen van maatregelen of een adviserend gesprek? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.